fbpx

Не могла очі закрити? – торочить мама. – Чи один гуляє? Язик прикусила і все

У Христини сто одна причина не вставати з ліжка, а провалятися до вечора в сльозах і роздумах про свою тяжку долю, і чи є справедливість у світі. Але її тормосить старша доця:

– Ма, що одягати в садок?

– Ма, я не хочу штани…

– Ма… Я не хочу оладки.

Вмити, прочесати, заплести, відтягти в садок дві доці і самій встигнути на роботу. Провести цілий день серед натовпу людей в абсолютній самотності і знову бігти назад, щоб встигнути забрати їх додому.

Андрій її кинув. Впильнувати, щоб діти знову не порозгортали цукерки в магазині і не довелося все це купити. Знайшов коханку. Що приготувати аби обидві їли? Сосиски? Вона молодша і красивіша. Перемити посуд і випрати одяг. Він щасливий. Діти її обіймають. Її діти. Його діти.

Кожен день одне й те саме.

– Не могла очі закрити? – торочить мама. – Чи один гуляє? Язик прикусила і все.

Вона не хоче так. Це не порядно. Це не чесно. Це не справедливо. Не справедливо.

Сто причин забутися, віддихатися, прийти до тями.

– Ма, вона взяла мою спідничку!

– Ма, я не хочу чистити зубки цією пастою!

– Мааааа!

Садок, робота, садок, магазин, майданчик.

Що вона не так зробила? Діти, злізьте з турніка. Як вона це прогавила? Не кидайтеся піском! Вона сама винна. Не чіпайте речі дівчинки. Запустила себе. Діти, марш додому. Вона ніяка мати. Ніяка дружина. Приготувати їсти. Покупати. Діти сопуть їй у вуха. Навмисне. Усміхається.

Мільйон причин не вставати з ліжка. Вона просто розбита. Вона не витримає. Зараз просто заголосить на весь будинок. Тиша. Згадала, що сьогодні субота і малих забрала мама. Нарешті полежить до вечора.

Пожаліє себе і поскаржиться на долю.

– Доця, вони хочуть додому.

Набулися.

– Чого в бабусі не були?

– Там нудно.

– Бабуся не дає собі вилазити на голову?

– Тааак!

Пішли гуляти. А як зустріне його? Дітям морозиво, собі кави. Чи її? Не бігайте, морозиво впаде. Тікати? Впало, як і прогнозувала. Їж з землі. Та куди ти! Тепер треба мити руки. Що за діти?

Обід. Попрати одяг. Прибрати в квартирі. Виспатися б.

Мільярд причин провалятися в ліжку до кінця життя.

– Ма, мультики!

– Ма, їсти!

– Ма, вона взяла мою іграшку!

Сніданок. Обід. Вечеря. Чому він так зробив. За що? Скільки буде так важко? Діти засинають перед телевізором. Вона геть про них забула. А вони й не питають, де тато. Бо бачать її очі і бояться, що знову побачать в них сльози. Вона має бути сильна. Заради них. Вони ж сильні заради неї.

Багато-пребагато сірих днів. Не хочеться нічого. Тільки діти вертають її в реальність. Треба щось робити. Такі безглузді дрібниці, що хочеться вити. Чому це все вилізло зараз. Невже завжди це все було таким марним і пустим?

Багато поганих днів. Дуже багато. Вже нема питань до себе. Якщо він не розумів, що вони безцінні для нього, то як це впихнути в голову, в серце, душу? Це не можливо.

Багато днів. Вже не сірих. Не знає яких, але днів без постійних думок про нього. Купила собі гарну сукню. І тішилася! Щиро! Крутилася перед дзеркалом і повела дітей на морозиво. Сукню заляпали її чудесні доні. Але вона не сердилася. Було легко. Вперше за багато-пребагато днів. Добре, що малі поруч. Вони її роблять щасливою.

Автор Ксеня Ропота, спеціально для intermarium.news.

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page