fbpx

Не знаю, де б я й була, якби не моя подруга, хоч я завжди вважала її надто напористою та безпардонною, але виявилося, що ось така людина мене захистила перед найріднішими

Я завжди вважаю за краще промовчати і тримати свою думку при собі, і переконана, що людина діє так чи інакше лише під впливом обставин і не можна однозначно казати, яка вона є – добра чи погана.

А от моя подруга Лариса, вона буде все казати в очі і не важливо чи ви просили це чи ні. Вона така, що вискажеться, вискажеться і вже й забула, що така ситуація була, а я ж навпаки – буду про це думати ще з тиждень, що я мала сказати, як мала вчинити і чи правильно я все це потрактувала.

Тому не дивно, що коли син привів до нас невістку, то я сприйняла її спокійно і прийняла в родину без ніяких умов. Правда, невістка була небагатослівна і я навіть втішилася, бо як пригадаю, як подруги про своїх невісток розказують, а моя собі тихо.

У нас двокімнатна квартирі і син сказав, що вони поки поживуть у нас.

– Та я лиш рада буду, – відказала їм на те, – А як онуки будуть, то я їх бавитиму!

Проте, не так сталося. Онуків все не було, а мовчазність невістки вже мені здалася не настільки скромною.

Розумієте, вона наче мене не помічала. Я зайду на кухню чи в ванну, то вона навіть не обернеться і слова не скаже. Та й жити з молодятами ще те випробування – гора немитого посуду і чекають, коли я їм їсти наварю.

Розказую я це все подрузі, а та й каже, що дуже вже невісточка зручно мені на шиї вмостила і ще й ігнорує.

– Та як так жити? вже їх жени на орендовану квартиру!

Я вже й сама таке і думала і вирішила завести розмову з сином:

– Володю, я бачу, що вам зі мною незручно жити, то треба це якось вирішувати питання.

– Так, мамо, ми ще трохи почекаємо, поки ти вийдеш на пенсію і тоді поїдеш в село в батьківську хату.

– Що?, – я геть не мала в планах вертатися в село.

– Ми з Kілею порадилися, що так буде найкраще. Та й ми до тебе будемо приїздити і онуків тобі привозитимемо на літо дітям треба свіже повітря.

Я дар мови втратила. Оце так невісточка. Мені й справді до пенсії три роки лишилося і ввесь цей час, бачте, мені згодні потерпіти.

Але далі сталося ще цікаве – мені залишили у спадок однокімнатну квартиру, я вже й такої родички не пам’ятаю, але виявилося, що жінка була одинока і віддала квартиру найближчим родичам.

І що тут почалося, просто диво – невісточка до мене усміхається, мамою кличе та вечерю готує! Я не надивуюся такій переміні, як син не витримав і мені каже:

– Мамо, то така чудова новина! Ми вже все з Лілею придумали – продаємо ці дві квартири і купуємо в новобудові простору трикімнатну квартиру! Буде у нас і зал, і дитяча! Як же ми добре заживемо.

– А я де буду жити, – питаю я сина, бо вже теж собі уявила, що буду з ними.

– Мамо, ти ж в селі будеш жити, я ж тобі вже казав…

І так вони з двох боків на мене напирають, що я аж не знала, що маю робити, бо ж рідні люди і треба їм допомогти…

Аж тут моя подруга й каже:

– Ану перестань! Про себе подумай, бо бачиш, що з таким сином в селі тобі й кінець настане. Хай йдуть жити в ту однокімнатну квартиру і заробляють на свою, трикімнатну, а ти собі будеш жити у своїй рідній хаті.

І я так вчинила. Вже й син зі мною не говорить за невісткою, але я нарешті рада, що постояла за себе і сказала те, що думала – я не зобов’язана вам догоджати до свого скону. Одружилися, то й самі щось крутіться. Хіба не так?

Історія написана з реальних подій, імена та обставини змінені в інтересах головних героїв.

Фото Ярослава Романюка

Автор Ксеня Ропота

You cannot copy content of this page