fbpx

Пенсія в Україні: як можна перейти на пенсію пoкійнoгo чоловіка або дружини

Пенсіонери, які втратили чоловіка або дружину, часто задаються питанням: чи дозволяє закон їм перейти на виплати свого чоловіка або дружини і як це зробити?

Законодавство країни дозволяє людям, які мають право на різні види пенсії, переходити на свій розсуд на одну з них для цього слід звернутися до одного з місцевих управлінь ПФУ. Однак це не завжди доцільно.

Про це повідомляє газета «Пенсійний кур’єр».

Стаття 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон 1058-IV) передбачає, що пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї пoмeрлoгo годувальника, які були на його утриманні.

Таким чином, батьки і чоловік (дружина) пoмeрлoгo, які не перебували на його утриманні, мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника, якщо втратили джерело засобів до існування.

Але слід враховувати, що пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається на одного непрацездатного члeна сім’ї в розмірі 50% пенсії за віком пoмeрлoгo годувальника.

Таким чином, розмір призначеної пенсії не може бути меншим за прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність.

Громадяни, які мають право на різні види пенсії (за віком, по інвaлідності, у зв’язку з втратою годувальника), призначається тільки один з цих видів пенсії за її вибором (стаття 10 Закону 1058).

Таким чином, пенсія у зв’язку з втратою годувальника може бути менше пенсії за віком.

За матеріалами: aif

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page