fbpx

— Щоби знав, як утікати, — примовляла Лідія, запихаючи «безцінні» чоловікові речі в пакети. Їх набралося чимало. Звалила купою перед ґанком, щоб принагідно вивезти на смітник

Погожий літній ранок набирав силу. Лідія поралася по господарству. «Сьогодні потрібно закінчити копати картоплю. Віктор уже зараз може йти на город, а я зготую сніданок і приєднаюся». — З цією думкою зайшла до хати, погукала, та їй ніхто не відповів. Передчуваючи недобре, вибігла у двір. Так і є — велосипеда з вудками теж катма!

— От халепа! Не вгледіла! Знову здимів!

Лідія зітхнула: тепер самій доведеться крутитися весь день. Бувають солом’яні вдови, а вона риб’яча, бо чоловік проміняв її на риболовлю. За першої нагоди та й без неї притьмом втікає на ставок. І що його там тримає? Годинами сидить і застиглим поглядом пильнує поплавок. Тьфу!

— Тільки повернись, риб’яча прояво, я тобі влаштую! Город упораєш сам, хоч уночі! — жінка насварилася кулаком на той бік вулиці, де зник її чоловік.

Вгамувавши гнів, вирішила зайнятися пранням. Пішла до комірчини, а там впали в око старі речі Віктора, які він роками накопичував і не дозволяв викидати. От і добре, що чоловіка немає! Нарешті вона прибере. А то стояв би над душею і канючив, як уже було не раз: в цьому ось светрі жоден вітер узимку не проймає, коли сидиш над ополонкою, а ці засмальцьовані штани не пропускають води, а старезній заяложеній брезентовій куртці ціни немає — постав на лід — як палатка буде.

— Щоби знав, як утікати, — примовляла Лідія, запихаючи «безцінні» чоловікові речі в пакети. Їх набралося чимало. Звалила купою перед ґанком, щоб принагідно вивезти на смітник.

Перепочила, надумала підобідати і тут виявила, що вдома й крихти хліба не зосталося. Тож зібралася в магазин. Повертаючись, завернула до куми. Ось тут їй полегшало. Відвела душу, згадуючи всі гріхи благовірного. Звісно, кума їй поспівчувала, та все ж про Віктора говорила з симпатією: «Ну втікає він на риболовлю, але кому ж рибу приносить? Не бачила ти, кумасю, смаленого вовка…» Так у розмовах незчулися обидві, як і на вечір повернуло. Прибігла Лідія додому — чоловіка нема. Упоралась по господарству, сіла вечеряти: «І де оце воно, голодне, лазить? — підкралася перша жаліслива думка. — Це ж треба — цілісінький день висидіти з вудкою!» — подумала вже майже зі співчуттям. Нічого робити не хотілося. Прилягла на диван…

Як сутеніло, повернувся Віктор додому. Риболовля не вдалася. Мало того, що нічого не зловив, так і вудилище поламав, ще й колесо велосипеда пробив. Довелося стільки кілометрів пішки тюпати. Мабуть, дружина наврочила, бо втік із дому без дозволу… На душі стало тривожно, а коли підходив до будинку, й зовсім занепав духом, передбачаючи суперечку.

Та в хаті й надворі було темно. Віктор вирішив тихенько прокрастися до ліжка, але перечепився через якісь клумаки. І що воно таке? Довелося вмикати світло. Ой лишенько! Та це ж його речі, спаковані й винесені на подвір’я! Мабуть, дружина таки вигнала його з дому. Перечити їй марно, не послухає. Розлучення? Через риболовлю? Та як вона може? Стільки разом пережили! «Поїду до батьків. Це навіть добре, що без сварки на дорогу». Віктор зачав переносити речі в гараж і вантажити їх у машину.

Аж тут на світло і шум визирнула Лідія. Зрозумівши ситуацію, лагідно покликала:

— Пішли, горе-трудівник, хоч поїси, а то за своєю риболовлею скоро ноги простягнеш.

Віктор із полегшенням зітхнув: слава Богу, пронесло.

А Лідія мовчки поралася біля столу й думала: ну й накоїла я дурниць зі своїм прибиранням. Якби не прокинулася, могла лишитися самотньою. Справжньою риб’ячою вдовою.

За матеріалами – Вербиченька.

Автор – Микола ЛУКОМЕЦЬ..

Фото ілюстративне.

Передрук матеріалу без гіперпосилання на Intermarium.news заборонений!

Заголовок, головне фото, текстові зміни. – редакція Інтермаріум.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page