fbpx

Тільки ID-картки: українцям хочуть обмежити термін дії паспортів-книжечок

Уряд виступає з ініціативою обмеження терміну дії паспортів-книжечок.

Українців хочуть зобов’язати до отримання нових біометричних документів у вигляді пластикової ID-карти. Такі норми містить проект Закону “Про паспорт громадянина України у формі книжечки” №10311, текст якого 20 травня з’явився на сайті ВРУ.

Документ вніс прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Законопроект обмежує термін дії паперових паспортів для молодих людей, які досягли 25-річного віку. Якщо за закон проголосують в Раді, то 25-річні не будуть вклеювати нове фото в паперовий паспорт. І, незалежно від їх бажання, обміняють документ на пластик. Подібна норма передбачена і для громадян, які мають вклеювати фото в 45 років. З тим лише виключенням, що люди, які не змінили знімок в паспорті в 25 років, не зможуть “продовжити” термін життя старого документа до 45 років – їм замінять його відразу ж.

А ось громадянам старше 45-років ніяких додаткових дій здійснювати не доведеться – за їх паспортами-книжечками уряд пропонує закріпити довічний статус. Зрозуміло, за умови, що на момент вступу закону в силу їм виповнилося 45 років, і вони своєчасно вклеїли фото в документ.

Кабмін свої ініціативи пояснює необхідністю приведення законодавства у відповідність з діючими нормами, а також наполягає, що повний перехід на біометричні документи сприятиме підвищенню рівня безпеки в країні. Оскільки підробити пластикові паспорта з чіпом куди складніше, ніж звичайні.

You cannot copy content of this page