fbpx

«У хлопців після великих дощів у бліндажі була вода по коліно», – а ще осені не було, тому Владислав Карий вирішив робити буржуйки

Волонтер Владислав Карий з Крижополя, що на Вінниччині з однодумцями заснував благодійний фонд “БлагоДар Вінниччини” і щотижня возив допомогу ЗСУ і ось в квітні він побачив таке, що змусило його виготовляти ще й буржуйки, які військові ніжно називають «Кабанчики».

“Заїхали на Краматорськ, це був кінець літа. У хлопців після великих дощів у бліндажі була вода по коліно. Їхали від них, і розумів, що на носі осінь буде холодно і потрібно якось допомогти з обігрівом. Вирішив робити буржуйки. До цього варив таку для себе ще до вторгнення, щоб обігрівати майстерню. Тож досвід був. Основа буржуйки — газовий балон. Спочатку мав декілька своїх та трохи металолому. Із них зробив дві буржуйки, завіз хлопцям, і вони їм дуже сподобалися”, — розповідає Владислав Карий.

Чоловік кинув заклик по соцмережах, щоб допомогли з матеріалами і працьовитими руками.

“Зараз не можу сказати, що не вистачає матеріалів. Не вистачає часу. Живу у приватному секторі, маю город та господарство, за яким потрібно доглядати. Додому після роботи приїжджаю біля шостої вечора. Тому працюю в основному вечорами, іноді до часу чи двох годин ночі. Багато хто хоче допомогти, але моя майстерня невелика. Два майстра у ній не помістяться. Тому працюю сам. За необхідності можу навчити, як це робити. Мене запрошували у ПТУ, там також навчаються зварювальники. Я їм дав креслення, пояснив, що та як робити. Наразі вони також виготовляють буржуйки”.

Отак Владислав самотужки зробив 13 буржуйок і обов’язково протестував аби дим не виходив, щоб бійці не вчаділи. Каже, що одного дня робить заготовки, на наступний зварює, далі фарбує і везе хлопцям. Люди вже й собі такі хочуть додому, але чоловік каже, що це виключно для ЗСУ.

Йому дуже приємно, коли його розшукують і пропонують допомогу.

“До мене зателефонували із київського підприємства, яке займається металочерепицею. Сказали, що до них надходить метал намотаний на труби великого діаметру. Можуть віддати їх безкоштовно. Заїхав туди дорогою із волонтерської поїздки. Тепер маю сім таких труб. Планую із них зробити нові великі буржуйки. Схиляюся до назви “козак”, — каже Владислав Карий.

За матеріалами Суспільного.

Фото: колаж.

10/16/2022

You cannot copy content of this page