fbpx

Українські науковці створили унікальний препарат для загоєння опікових ран

Історія створення розпочалася в 2015 році в розпал війни між росією та Україною. Тоді її теж не називали «війною», але поранені військові потребували допомоги. Інститут фізики НАН мав ідею, мав технологію і лабораторію, але не мав грошей, тому просив бізнес про фінансування.

Пройшло сім років і нічого не змінилося: війна-не війна, потерпають наші захисники, але препарат для їх лікування є, попри те, що пандемія коронавірусу суттєво призупинила його виробництво.

«Гідробинт» розроблений вченими лабораторії радіаційних технологій інституту в двох формах: як перев’язувальний матеріал, та як рідина (спрей) для дезінфекції. Обидві форми майже на 85% складаються з води (звідси і назва) і були створені для лікування опіків та ран у захисників України. Академія наук України через конкурс серед науковців фінансувала цю розробку, що починалася як волонтерський проєкт.

Дослідження завершилося створенням іноваційної електронно-променевої технології виготовлення нанокомпозиту і виробництвом з нього медичних виробів «Гідробинт».

В рамках державної сертифікації «Гідробинт» пройшов клінічні дослідження в Київському опіковому центрі і отримав оцінку вищу, порівняно з іноземним прототипом із радіаційно-зшитих гідрогелів «Burn-Tec», який використовується в індивідуальних аптечках морських піхотинців США.

— Основна діюча речовина нашого препарату — наночастинки металевого срібла. Маючи розмір від 10 до 30 нанометрів, вони проявляють властивості потужних антисептиків і діють майже на всі види одноклітинних мікроорганізмів: бактерії, грибки, віруси герпеса і гепатиту-В, практично не впливаючи на тканини людини.

Тобто мають унікальні властивості, — пояснив завідувач лабораторією радіаційних технологій Інституту фізики НАН України доктор фізико-математичних наук Володимир Неймаш.

— Пов’язка також охолоджує і, таким чином, знеболює рану, захищає її на кшталт штучної шкіри, вбирає виділення з рани, знезаражує і не прилипає до неї. Крім того, завдяки своїй прозорості дозволяє контролювати рану, не знімаючи пов’язки. А от «Гідробинт №2», який ми виготовили у вигляді аерозолю (спрею), доправляє наносрібло у всі закутки навіть дуже глибоких ран, — пояснює Володимир Неймаш, пише Київ Вечірній.

Фото: radi-tech.

05/29/2022

You cannot copy content of this page