fbpx

Віталій повертався додому з чергової волонтерської поїздки, “днрівці” повідомили йому, що мають розпорядження про його арешт наступного ранку і порадили виїхати з села. Віталій вважає, що йому пощастило натрапити саме на цих військових

Тюльпани, нарциси, лаванда та шафран, аспарагус та зелень – все це з’явилося на 8 гектарах землі через наполегливу працю Віталія Шокала. Цвіло, зеленіло, поки не прийшов в його рідну Любимівку, що на Херсонщині, чобіт загарбника.

“24 лютого ми прокинулися о 5 ранку від вибуху. Це було так гучно, нам з дружиною здалося, що на кухні вибухнув газовий котел. Потім були повторні вибухи. А вже о 8 ранку російські військові транзитом пройшли через наше село, облаштували блокпости і поставили на них “ДНРівців”, – згадує Віталій.

Віталій не хотів покидати село, свою землю, а дружина з дітьми відмовилася виїжджати з села, коли дізналася, що Віталій залишається. Отак почали волонтерити і розвозили людям те, що вирощували у своїх теплицях, бо в магазинах вже нічого не було.

“Перший місяць люди боялися проїжджати повз блокпости. А в місцевих магазинах продуктів уже не було. Мета нашої роботи була – нагодувати людей і щоб вони не брали гуманітарку у росіян. І нам це вдалося”, – каже фермер.

Наприкінці березня, коли Віталій повертався додому з чергової волонтерської поїздки, “днрівці” повідомили йому, що мають розпорядження про його арешт наступного ранку і порадили виїхати з села. Віталій вважає, що йому пощастило натрапити саме на цих військових, яких мобілізували в Донецьку просто на вулиці. Вони не хотіли воювати і раді б були здатися в полон, але лінія фронту була за 80 км.

Віталій з Тетяною забрали трьох малих дітей і переїхали аж Нідерланди. Чоловік вивів з ладу всю техніку, щоб вона не дісталася окупантам. Йому пропонували землю на Заході країни, але чоловік відмовився – вірить, що повернеться на Херсонщину, на своє поле, до своїх квітів.

“Я люблю працювати на землі. Так само моя дружина, мої малі діти. Ми садимо культури, які цікаві нам самим. Я знаю, як виростити і продати полуницю чи помідори. Але так роблять усі, а мені цікаво експериментувати. Наприклад, спочатку 1 грам спеції шафрану ми отримували із 400 квіток. Зараз – зі 100. Це так надихає, коли ти бачиш результат своїх старань, наче краще пізнав природу. Для мене працювати з рослинами – це бути на одній хвилі з самою природою, з самим життям”, – говорить Віталій.

За матеріалами УП.

Фото: колаж.

You cannot copy content of this page