fbpx

Я з мамою не могла вжитися в юності, а тепер, коли вона нарешті приїжджає з Іспанії, я не знаю як з нею порозумітися. З одного боку – вона нам дуже допомогла, але з іншого вона так влізає в чуже життя та командує, що це дуже важко стерпіти

А тим більше, що ми не просили того всього, що мама нам передавала, хоч і не відмовлялися, звичайно.

Для мене особисто стало дивним те, що мама покинула свою роботу вчителя та вирішила, що мусить заробити собі на гідне життя.

Їй тоді виповнилося п’ятдесят п’ять років і вона швидко скористалася можливістю вийти на пенсію, бо тоді у неї був потрібний стаж.

Тато ще працював і мама ще могла працювати та отримувати і пенсію і зарплату, але вона була категорично проти.

– Я на ті копійки жити не хочу!, – казала вона татові.

– Але ми все життя так жили, дітей виростили, – каже він.

– З мене досить!, – запевнила вона.

Поїхала вона на дванадцять років!

За цей час вона добре заробила – і на дачу, і татові на нову машину та й мені з братом перепало, бо ми змогли обновити свої квартири. Звичайно, не вся повністю сума була від мами, але більша половина.

І ось даючи отак нам гроші, мама почала нами з братом керувати на відстані і весь її педагогічний досвід зосередився на нас двох.

То було дуже дивно, бо в дитинстві мама практично не мала сил ще й на нас, була вічно втомлена і виснажена чужими дітьми і чужими проблемами. Ці вічні стоси зошитів, потім роз даткові матеріали, які вона допізна робила…

Від нас вимагалося тільки одне – її не ганьбити перед іншими вчителями, тому ми мали себе зразково вести і не тікати з уроків, навіть, коли всього класу не було. Нас сторонилися однокласники, бо вважали ябедами.

О, ці прекрасні дитячі спогади!

А тут все – ось я ваша мама, слухайте мене та коріться, бо я вам не лише життя дала, але й на ваше життя заробляю.

Таке саме й з батьком на його прохання вернутися – сиди собі на своїй роботі з мізерною зарплатою і дякуй Богу, що я тебе забезпечую, бо на ці копійки нічого не купиш.

Тому нас з братом не здивувало, що тато почав потроху заглядати в чарку, а потім взагалі знайшов собі іншу жінку.

Я мамі говорила, що пора додому, бо ж треба з татом доживати все одно віку, але вона й слухати не хотіла.

Мовляв, якщо він її не цінує, то вона з ним жити й не планує.

Мій брат стомився від такої гіперопіки в зрілі роки і гайнув з дружиною до Канади. Тато пішов жити до тієї жінки, а ми з чоловіком залишилися з тим, що мали і тим, що дала нам мама.

І ось вона приїжджає назавжди і я точно знаю, що вона залізе в нашу родину і почне там порядкувати як господиня, бо вона ж нам гроші давала.

На жаль, з віком її характер тільки загострився, що було видно з усіх наших розмов. Я не знаю, які знайти слова аби тримати маму в тих рамках, які нам з родиною комфортні.

Розумієте, тут мова не про те, що «цей колір волосся тобі не пасує» або «заміни цей сервіз», тут мова про те, яку професію мають обрати діти, а я маю виконувати роль її компаньйонки, а чоловік просто не дратувати. І що з цим робити?

Фото Ярослава Романюка.

You cannot copy content of this page