fbpx

Як тільки мова зайшла про те, що син старший буса собі придбати надумав, дружина мого молодшого сина виразно округлила очі. А як тільки почула, що машина буде новою, щойно із конвеєра, так підскочила і в двері. Молодший син поглянув на мене із докором: “Не очікував такого від тебе, мамо” – і за дружиною. А мене сміх розібрав, аж за боки трималась. Знатиме тепер пані, як керувати

Як тільки мова зайшла про те, що син старший буса собі придбати надумав, дружина мого молодшого сина виразно округлила очі. А як тільки почула, що машина буде новою, щойно із конвеєра, так підскочила і в двері. Молодший син поглянув на мене із докором: “Не очікував такого від тебе, мамо” –  і за дружиною. А мене сміх розібрав, аж за боки трималась. Знатиме тепер пані, як керувати.

І мене двоє синів, яких я сама на ноги ставила. Я заміжня, чоловік мій є, живий, але пересувається на візку. Ми із ним дуже гарно життя прожили, але так уже склалось, що він їсти готує і у домі лад наводить, а я гроші заробляю.

Все життя я пропрацювала у сільській раді, але ті гроші були водою, що крізь пальці текла. На хліб, на одяг і то ледь вистачало. основним нашим заробітком була саме худоба.

як тільки сини на ноги зіпнулись, так і стали мені головними помічниками. Чи то жарт на одні руки жіночі дві корови, свині і бички із теличками? Звісно, що без допомоги я впоратись не могла.

Вставали вони разом зі мною. ще до сходу сонця і кожен ішов до свого діла: один косить, другий відчищає, а я корів видоїти повинна, та свиней попорати. Звісно, що й прибуток мали непоганий, але гроші я старалась не розвіювати на дрібні потреби, а на купку складала, для синів.

Читайте також: Коли сестра зателефонувала до мене в сльозах і попросила виручити, я з чоловіком пішла їм на зустріч. Ну мало, що могло трапитись. а ми рідня. Переїхали вони у нашу двокімнатну квартиру і стали ми жити якось – сім чоловік на сорока квадратах. А потім я випадково побачила, яку саме зарплатню сестра отримала і вказала їм обом на двері

Як старший пішов навчатись, так ми вже з чоловіком і квартиру йому придбали. Невелику, але двокімнатну у хорошому районі. Звісно, що столичну не потягнули б, а от у містечку поруч взяти змогли.

Коли через три роки і менший до інституту вступив, так ми й йому житло придбали. Не намарне ж діти змалку так трудились? Все пішло у діло.

Хоч діти і вилетіли із гнізда, однак я все одно продовжувала тримати господарку. Найняла собі помічника, звісно, мені довелось втричі більше працювати, але сини мої щовихідних приїздили і старались якнайбільше роботи зробити, аби мені допомогти.

Так воно роками і було. здаю худобу – зробили ремонт, чи придбали якусь річ вартісну одному і другому. Навіть, коли одружились обоє, з жінками приїздили мені на поміч. Та й землю свою мали, тож треба було обробляти.

А одного разу молодша невістка мені влаштувала сцену. Мовляв, хоче пані жити спокійно і  у свій вихідний відпочивати, а не кукурудзу на полі збирати, чи сіно складати. Бачте, виморилась вона на свекруху працювати, чоловіка до мене більше не пустить, будуть вони жити своєю сім’єю.

Я й не стала сперечатись , та будь-ласка. От тільки якої ти пані заспіваєш. коли я восени зерно здам і худобу збуду? Мабуть, уже давно на ті гроші плани має, це у неї швидко виходило завжди.

Ну от, цей рік з ранньої весни ми із сином старшим і хазяйнували. Дружина у нього вправна, ще й бройлерів придбала, бо на роботі жінки готові були купити домашнього. Трудились усі: онуки біля птиці кролів, а ми із сином біля худоби.

Раненько приїздив за мною, везли ми на ринок у містечко молочку, а вечорами біля худоби порались. Нічого, все виросло і без рук меншого сина.

А нещодавно був у мене день народження. Ми перед тим саме здали пшеницю і кукурудзу, та й бичків четверо у нас забрали, тож надумав мій син старший продати своє авто, додати ось ці гроші, свати мали трішки докинути, та й порахував, що якраз на бус новий буде. Хоче він із роботи звільнитись і зайнятись торгівлею, друг давно його кличе.

А невістка молодша, як почула те, так і в обличчі змінилась. Зрозуміла пані. що цьогоріч їм нічого не перепаде зі спільної каси. Ну а чого я маю зароблене трудом старшого меншому віддати. тільки тому, що він мій син? Ну це ще у років п’ять проходило, не в тридцять.

Сердяться на мене обоє, а мені смішно. Чого? Кажуть, що я дуже несправедливо вчинили і хоча б онукам на куртки, а кілька тисяч перекинути повинна була, бо ж я бабуся.

А мені так оце цікаво, аз якого такого дива? Наступного року будуть допомагати, то й в них усе буде.

Ну скажіть, хіба ж я не права? От ви б виділили сім’ї меншого хоча б гривню після такого?

06,10.2023

You cannot copy content of this page