fbpx

«Є такий вислів “воля або смерть”. Я навіть не уявляю, як би я жила, якби відбулася окупація, я б не змогла жити»,- киянка воює заради трьох дітей

Це фото жінки з гвинтівкою на кухні в січні облетіло весь світ, а статтю про неї написало британське видання The Tіmes. За цією фотографією мама 3 дітей, яка заради них в свої 52-роки взяла до рук зброю.

Мар’яна Жагло працювала маркетологом, але вже два роки була в лавах київської тероборони, каже, що знала – Росія не зупиниться, тому треба вчитися захищати свій дім від окупантів.

«У мене є родина. Ви ж знаєте, що жінка, яка захищає своїх дітей, — вона найлютіша», – каже Мар’яна.

З перших днів вона не могла захищати країну, бо мала травму ноги, реабілітація мала тривати пів року, але відправивши дітей закордон, вже через два тижні купила милиці та пішла захищати аеропорт в складі 130 батальйону.

Далі був Ірпінь, де вона втратила побратима, далі Харківщина, де вони 15 днів не виходили на зв’язок.

«Є напрямок на Бєлгород, досі там тривають бої. Це траса, яка дозволяє росіянам здійснювати логістику, і вони за неї тримаються зубами, там бої йдуть на смерть», – пригадує вона.

Там вони чекали на зміну позицій, але вона до них не дійшла – загинули. Отак під постійними обстрілами і без зв’язку, вони пробули довгих 15 днів.

«Інколи на нас виїжджали з кулеметами, просто обстрілювали, і мінометні прильоти були весь час. Постійні обстріли, дуже важко було, багаття розводити не можна, нічого не можна, бо ми не мали себе викрити, свої позиції. Розмовляти не можна, гріти воду не можна, весь час має бути повна тиша», – пригадує військова.

Рідні страшенно хвилювалися. В чоловіка, що теж воює, аж пропав голос від стресу.

Мар’яна каже, що те, що відбувається на «0» вона бачила хіба в фільмі, а, інколи, вона прокидалася і не могла усвідомити, де вона.

«Мене тримає те, що буде перемога і я повернуся, зустрінуся з родиною. Це ж усе для них», – вона тільки на кілька днів приїхала до дітей.

Діти мамою пишаються і страшенно сумують.

Після Перемоги Мар’яна хоче проводити час з дітьми десь на природі, щось робити, влаштовувати концерти, бо цього було мало.

«Є такий вислів “воля або смерть”. Я навіть не уявляю, як би я жила, якби відбулася окупація, я б не змогла жити», – впевнено каже військова.

Фото: колаж.

10/19/2022

You cannot copy content of this page