fbpx

Юнак з Сумщини, який втратив ногу через російський танк, отримав новий протез в США

Іван Чабан в свої 16 років мріяв стати відомим актором чи художником, але в російських військових були інші плани – вони вирішили Івана звільнити. Коли колона танків з окупантами їхала його рідною Сумщиною, то Іван з родиною випадково попав під вибух. В родини не стало батька, а в юнака – ноги.

Завдяки Посольству України у США та Українському Дому у Вашингтоні за підтримки Олени Зеленської, Іван тепер в Сан-Дієго і вже відвідав Голлівуд, поки не в ролі відомого актора, а тільки туриста.

Його день розписаний між клінікою та відпочинком: екскурсії, серфінг, цікаві зустрічі.

“Ходити все нормально, але є там невеличкі проблеми, ну поки нормально все. Мені подобається, кожен день спланований, на першому місці клініка, потім заняття, розваги якісь. Вчора зранку їздили на серфінг”, — розповідає Іван.

Лікар Пітер Хорш, який допомагає українцям відновлювати кінцівки, каже: “Він, як і більшість людей на реабілітації через декілька днів з того часу як прибув сюди, показує силу. Він багато працює, щоб стати на ноги. Хоча ще має труднощі з рівновагою. Насправді хлопець дуже вмотивований, хоче повернутись в Україну до своєї сім’ї, братів і сестер. Він дуже наполегливий щодо своєї реабілітації. Це задоволення працювати з ним, він чудовий молодий чоловік”.

Пітер каже, що його допомога – це його вклад в нашу Перемогу.

“На жаль, я не можу поїхати і допомогти українцям в боротьбі, але це мій спосіб і мій вклад в повернення і відбудові його країни через медичну допомогу та постреабілітацію тут у Сан-Дієго”, – каже він.

Олена Горенко, яка супроводжує Івана каже, що українська громада міста дуже підтримує та допомагає.

“Вони нас завжди супроводжують, привозять до клініки, якщо є якісь питання теж можна на них повністю розраховувати, телефонувати. Тут клініка – це ж не госпіталь, не лікарня. Це такий клуб за інтересами. Тут приходять люди, також ставити протези, тут іде таке живе спілкування. Потім між заняттями у клініці прогулянка або ми їдемо додому на відпочинок і психолог теж з Ванею займається. У клініці є тренажерний зал”, – каже вона.

Іван продовжує малювати та мріє про акторство, але найбільше хоче займатися спортом: “Хочеться займатись всім, особливо спортом, можна сказати жага щось робити”.

За матеріалами Суспільного.

Фото: колаж.

You cannot copy content of this page