fbpx

Жити заради когось. Заради дітей, чоловіка, мами, тата чи будь-кого з рідних, ба навіть кота. Чому це вважається нормою?

Мене цікавить саме та людина, яка оспівала саможертовність, як вона живе? Впевнена, що чудово, чого не скажеш, про ту людину, яка жила заради когось, жила чиїмись інтересами і все чекала на статус святої.

Я знаєте, вже й не дочекаюся, але маю на очах те випробування, яке не можу пройти. Розумію, що своїми руками це все зробила, своїми. Ще й пишалася цим і інших навчала такому ж. А тепер я бачу, я прозріла і остовпіла.

Все почалося з мого народження… дівчинка… куди ж її діти?

Як віддати в добрі руки аби частину господарки не втратити? Звичайно, треба домовитися з такими ж газдами, де є хлопчик.

Пам’ятаю я добре, як полюбила Семена, як серце мені стукотіло, як мріяла, що будемо разом, але батько поставив питання ребром:

– Тебе давно засватано і я не буду родичатися з якимись бідарями.

Як я не просила, як я не молила, але було марно.

– Ти бачиш, що ти виховала, – казав батько матері, – це твоїх рук справа, не вберегла доньку. Єдине, чим мала займатися і те в нівощо!

Мати. Мати, знаєте, жила заради мене. Думаю, що й сама за батька отак вийшла, як мене сватала, і єдине, що любила безмежно –я.

Коли я бачила, як здригаються її плечі на батькові слова, як цілими днями в хаті отаке, то теж вирішила поставити своє життя заради того аби мамі було спокійно.

– Будеш дітей своїх любити, – втішала мене мама, – А то все пройде, мине і не згадаєш.

Я була вірна чоловікові не тому, що отак я, а тому, що не хотіла би в мами були неприємності. Дітей своїх любила, а чоловіка ні.

Двоє синів-соколів поки були малі, то мене любили, а, коли виросли, то зрозуміли, що мама, то щось таке однобоке, яке завжди перепросить і посунеться.

Вони ж бачили, як чоловік веде себе зі мною, було в кого вчитися. Старший поїхав далеко, а молодший Василь коло нас лишився і жінку до нас привів. І тут я на власні очі побачила, як збоку виглядали мої відносини з чоловіком.

Не навчила я сина жінку шанувати, а батько й не знав, як це робити. Не жило в цій хаті ні доброти, ні співчуття, а лиш вимоги і вимоги.

Я Надію жаліла і намагалася в усьому допомогти, чи з дітьми, чи з вечерею для чоловіка. але все синові не подобалося. Знала я, що доярка молода йому памороки забила. І Надія знала, але жила заради дітей.

Спитаєте мене, чи то вже так погано живеться, коли нема в хаті любові? А ви собі уявіть чужу людину, якій ви з усією душею та обов’язком, а вона вам ні разу за життя ні «дякую» не скаже, ні пожаліє, ні приголубить. Ще й дітей ваших навчить, що сюсюкають з матір’ю лише дівчиська, а жінка має знати своє місце.

Та й вже сама душу не відкриваєш і усмішки не даруєш, щоб не наразитися на слова.

Лиш розраду в дітях шукаєш, а вони так швидко ростуть і вимагають від тебе лиш поступок, а чого ж не вимагати, як ти на те призначена?

Коли ж Надія не захотіла так жити та все в очі сину сказала, то таке почалося. ще й мене старий шарпнув, щоб я на її захист не ставала.

Вона тоді дітей забрала і пішла геть, а я лишилася з тими, кому офірувалася служити і любити.

Старого не стало, а син як не до однієї, то до другої ходить, ніхто його довго не терпить.

Я сама живу і час від часу до мене приїздять онуки, моя надія на те, що вони знайдуть себе в житті.

Я дякую Надії, що мене не забуває.

То я тепер себе питаю – чи маю я добру заплату за свою жертовність?

Фото Ярослава Романюка

Автор Ксеня Ропота

You cannot copy content of this page