fbpx

Домашній маскарпоне. Складається цей чудовий крем-суп з двох інгредієнтів, та й в приготуванні він простий

Дуже смачний, ніжний сир з вершковим смаком, який просто тане в роті – домашній маскарпоне. Ідеально підходить для безлічі рецептів, в основному італійської кулінарії.

Він добре збивається, а крем, приготований з сиру маскарпоне, добре тримає форму. Чесно кажучи маскарпоне – це не зовсім сир, оскільки він не містить ні ферментів, ні заквасок. Але, незважаючи ні на що, він має чудовий смак. Якщо приготувати сир маскарпоне в домашніх умовах, то він вийде не гірше за смаковими якостями, ніж магазинний – але набагато дешевше. Складається цей чудовий крем-сир всього з двох інгредієнтів, та й в приготуванні дуже простий. А це означає, що приготувати його зможе навіть недосвідчена господиня.

Складові:

– вершки 25% або 30% жирності -1000 мілілітрів

–лимон – 1 штука

Покроковий рецепт:

1. У невелику каструлю наливаємо вершки. І прогріваємо їх до 80-85 градусів, постійно помішуючи. Прогріті вершки знімаємо з плити.

Порада. Краще користуватися термометром, але якщо у вас його немає, тоді прогрійте вершки до стану першого пару, але ні в якому разі не доводьте до кипіння.

2. Видавлюємо сік з лимона: для домашнього маскарпоне нам знадобиться 3 столові ложки. Вливаємо лимонний сік в розігріті вершки, постійно помішуючи. Через кілька хвилин на ложці можна буде побачити маленькі крупинки – це початок утворення домашнього вершкового крему.

Порада. В оригінальній рецептурі для приготування вершкового сиру маскарпоне використовують винну кислоту, але її можна замінити і лимонним соком.

3. Залишаємо маскарпоне з вершків до повного охолодження. У процесі охолодження вершкова суміш буде ставати густішою.

Відцідіть вершкову суміш за допомогою льняного або «вафельного» рушника: його потрібно згорнути і зав’язати, щоб вийшов мішечок із заготівлею для вершкового сиру.

Порада. Багато господинь використовують для проціджування марлю, яку складають в кілька шарів. Але я не рекомендую брати марлю, оскільки потім з неї незручно буде виймати готовий сир: він застрягне в нитках марлі і стане непридатним для подальшого використання.

4. Потім підвішуємо мішечок до верхньої решітки холодильника, а вниз ставимо ємність для сироватки.

5. Зціджуємо домашній маскарпоне близько 12 годин. Чим довше зціджувати, тим щільніша консистенція вершкового сиру.

6. В середньому зціджується близько склянки сироватки. У підсумку з літра вершків виходить 570 грамів домашнього сиру маскарпоне.

7. Готовий домашній сир маскарпоне необхідно перемішати, оскільки знизу він більш рідкий, ніж зверху. І – наш маскарпоне з вершків готовий.

Деякі господині замість вершків беруть сметану, ряжанку і кефір. Смак теж приємний, але трохи відрізняється від вершкового. Також відмінно вершковий сир маскарпоне підходить і для закусок. Він чудово відтіняє смак в’ялених помідорів з базиліком, гарний у поєднанні з червоною рибою і анчоусами. Має приємний легкий смак в пасті зі свіжими огірками та зеленню.

Такий чудовий, ніжний, домашній вершковий сир маскарпоне ідеально підходить в якості крему для десертів «Тірамісу» і «Чізкейк». Відмінно тримає форму в якості кремів для різноманітних тортів. Чудово поєднується в десертах зі свіжими фруктами і ягодами: наприклад, з полуницею. Адже полуниця з вершками – це класика жанру. А полуниця в поєднанні з ніжним вершковим сиром – це давно улюблений смак в новій інтерпретації.

автор: Тетяна Полішук

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page