fbpx

Рецепт лінивих вареників. Швидко і смачно

Ліниві вареники – одна з тих страв, які знайомі багатьом з нас з дитинства, оскільки їх часто їли в дитячому садку чи школі. Комусь вони через це не полюбилися, як манна каша, а комусь – навпаки, і, варто зауважити, що перших набагато менше, ніж других. Ліниві вареники з задоволенням їдять навіть ті, хто не дуже любить сир, в тому числі і діти. Так, що це блюдо – відмінний спосіб нагодувати дитину сиром або ввести його в раціон дорослої людини, яка його не любить у звичайному вигляді.

Ліниві вареники – це, кажучи простою мовою, варені шматочки сирного тіста. У Білорусії подібна страва називають «галушки», а в Італії «ньокки». Ця страва була популяризована завдяки громадському харчуванню і, по суті, варениками не є – вся справа в тому, що ними його називають через те, що рецепт таких вареників народився завдяки вареникам із сиром. Без сиру ліниві вареники не робляться, на відміну від звичайних вареників, начинок для яких можна придумати якщо не тисячі, то сотні.

Джерело

Класичні складові лінивих вареників – борошно вищого ґатунку, сир, цукор, яйце і сіль, іноді додається манна крупа, а також ягоди або шматочки фруктів, але частіше прийнято придобрювати такі вареники додатковими солодкими продуктами вже на тарілці після їх варіння. Всі інгредієнти швидко змішуються (не забуваємо, чому ці вареники прийнято називати словом «ліниві»), тісто скочується в ковбаску, від якої вiдрізаються шматочки, які потім відварюють протягом 5хвилин у воді. Ось і все – принцип приготування цієї страви вкрай простий, особливо якщо знати ще й деякі тонкощі і нюанси, які допоможуть легше і вдаліше впоратися із завданням.

Головні труднощі у приготуванні лінивих вареників полягають у тому, що вони можуть розвалитися при варінні, вийти несмачними – гумовими, занадто борошняними.

*Щоб тісто було ніжніше, додайте в нього трохи вершків.

*Після введення кожного інгредієнта сир потрібно ретельно розтирати – тоді воно вийде ніжніше, однак протирати сир не обов’язково.

*Завжди просівають борошно – це робиться швидко, а вироби вийдуть легше і ніжніше.

*Поширена думка, що краще не додавати в тісто цукор, тому що це сприяє втраті форми лінивих вареників при варінні, однак на практиці цукор дуже часто додається в тісто для вареників.

*Чим менше борошна ви додасте в сир, тим більше «сирними» вийдуть ліниві вареники за смаком, і навпаки.

Рецепт сирних лінивих вареників

Знадобиться:

500г сиру;

1 яйце;

3 ст.л. цукру;

2 ст.л. борошна;

пів ч.л. солі;

борошно для обвалювання;

ванілін.

Як приготувати сирні ліниві вареники

Вбитu в сир яйце, додати ванілін, сіль і цукор, всипати борошно, замісити однорідну масу, ретельно розмішати і розтеpши всі інгредієнти один з одним. По густоті тісто має вийти таким же, яким був сир, липким. Дуже рясно посипати робочу поверхню борошном, брати тісто частинами потроху (інакше буде незручно, тому що воно буде досить липким ) і скачувати, з усіх боків присипаючи борошном в міру необхідності, в ковбаску шириною близько 2см, швидко нарізати шматочками по 1см завтовшки і обваляти їх у борошні. Далі вареники можна зварити – опустити в киплячу підсолену або підсолоджену воду і проварити 2 -3хв після спливання, або ж викласти на посипану борошном дошку і прuбрати для заморозки в морозильник.

Як правило, подаються ліниві вареники на сніданок або обід, вони досить калорійні – в 100г міститься близько 260 калорій.

У ліниві вареники в процесі приготування тіста можна додати зелень – петрушку, наприклад, або інші інгредієнти, однак це може ускладнити роботу з тістом, тому краще додавати додаткові інгредієнти до вже звареним вареників. Їх можна приготувати як в солодкому, так і в несолодкому вигляді, посипати при подачі сиром або іншими несолодкими продуктами. Подавати ліниві вареники прийнято з вершковим маслом з цукром, варенням, сметаною, згущеним молоком, збuтими вершками, свіжими ягодами і фруктами. Вибирайте додаток до цього апетитного страви на свій смак і насолоджуйтеся! Приємного апетиту!

You cannot copy content of this page